IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Zöld út kérés modul

Dinamikus vezérlés
Dinamikus vezérlés
Távoli paraméterezhetőség
Távoli paraméterezhetőség
Teljes körű kompatibilátás a lámpavezérlőkkel
Teljes körű kompatibilátás a lámpavezérlőkkel
Kis- és nagy hatótávolságú bejelentkezés
Kis- és nagy hatótávolságú bejelentkezés
Teljesülési statisztikák
Teljesülési statisztikák

A forgalom növekedésével a városi közlekedésben egyre nehezebben tartható a menetrend. A közlekedési társaságok és az önkormányzatok közös erővel próbálják a közösségi közlekedést előnybe részesíteni. Korlátozzák a személyautók behajtását a belvárosba, buszsávokat alakítanak ki, stb…

Cégünk egy olyan komplex műszaki megoldást fejlesztet ki, mely növeli a tömegközlekedési járművek átlagos sebességét és ezzel csökkenti a menetidőt.  A funkció rövid neve „Zöld út kérés”.

A funkció lényege, hogy a kijelölt közlekedési csomópontokban a járművek zöld utat tudjanak kérni a közlekedési lámpát vezérlő berendezéstől. Ez azt jelenti, hogy a jármű közvetlenül képes beavatkozni a lámpavezérlő működésébe és egy előzőleg leprogramozott terv (stratégia) szerint előnybe tudja magát részesíteni. Ez a keresztirány haladási idejének néhány másodperces csökkentésével vagy a számára fontos irány zöld idejének megnyújtásával érhető el. Ha a járműnek nem kell minden jelzőlámpánál végigvárnia a 60-90 másodperces fázisidőt azzal jelentősen csökkentheti a teljes menetidejét. 5-10 érintett és vezérlet kereszteződés esetén nem csak pontosabb és kiszámíthatóbb, de gyorsabb is lesz az adott járat. Akár 5-7 perccel is rövidülhet a teljes menetidő.

A működés folyamata:
Minden járműfedélzeti számítógép rendelkezik GPS vevővel, ismeri saját pozícióját, haladási sebességét, járatszámát, a bejárni kívánt pontos útvonalát valamint a késés-sietés pillanatnyi mértékét.  Ha a jármű késésben van és olyan kereszteződéshez közeledik, ahol van lehetősége zöldet kérni, azt már előre (kb. 30sec), GPRS kapcsolaton keresztül megteszi. A lámpavezérlőbe elhelyezett zöld út kártya a jármű becsült érkezésének figyelembe vételével már ekkor megpróbálja „csúsztatni” a zöldhullámot és időzíteni a szabad áthaladást. A jármű, a kereszteződésbe érkezés előtt kb. 10sec-el még egy kis hatótávú bejelentkezést végez, pontosítás céljából. A rendszer azt is képes kezelni, ha egy megálló közvetlenül a jelzőlámpás kereszteződés előtt található.

A zöld út kártyát forgalmi szakemberek és lámpa vezérélést gyártó cégek közreműködésével fejlesztettük ki. Így minden Magyarországon használatban lévő vezérlővel kompatibilis. Az eddigi üzembe helyezések alapján elmondható, hogy a funkció bizonyítottan csökkenti az átlagos menetidőt és ezzel gyorsítja a tömegközlekedést!

Termékjellemzők

Műszaki jellemzők:

 • Akár nyolc csatorna (haladási irány) kezelése
 • Szabványos kétállapotú kimenetek
 • EURO card méretű kártya
 • Ipari hőmérésklettartományban való működés
 • GPRS kapcsolat

Szoftveres funkciók:

 • Kis hatótávolságú zöld út kérés
 • Nagy hatótávolságú zöld út kérés
 • Torlódás jelzés
 • Távoli paraméterezhetőség
 • Központi szoftverfunkciók
 • Átjutási statisztika készítési lehetőség